Weer een vroege zondagochtend.

De wekker gaat om 6.15 uur en tegen 7 uur stap ik mijn auto in. Ik ga op weg naar De Groene Jonker, een gebied van Natuurmonumenten nabij de Nieuwkoopse Plassen.

Ik rij over de A4 en geniet nu al. De oranje horizon belooft een mooie zonsopkomst. Ik kan zo van dit soort momenten genieten. Gratis en voor niks worden we door Moeder Natuur getrakteerd om de mooiste kleuren… Ik draai ondertussen mijn auto via smallere landweggetjes rondom het plaatsje Noorden richting mijn eindbestemming.

Als ik mijn auto de parkeerplaats op stuur piept de zon net boven de horizon uit. Ik sta er letterlijk even bij stil; pak rustig mijn spullen uit de auto en loop het pad op. Ik hoor de ganzen al roepen om aandacht.

Via grassige en drassige paden baan ik mij een weg, al snel met natte schoenen van de ochtenddauw. Limbodansend tussen de spindraden door. Er is een kakofonie van geluiden, maar toch geeft het een gevoel van rust zo op de vroege ochtend. Schreeuwende ganzen, een blaffende hond in de verre verte, een piepende fuut, de kerkklok slaat 8 uur, een haan kraait nog maar een keer en fazanten waarschuwen elkaar voor naderend gevaar… ik. Het is een wonderlijk vogelschouwspel.

Het mooiste aan dit alles is dat ik nog geen gans gezien heb. Ik hoor ze, van achter het riet, hele gesprekken met elkaar voeren. Ik hoor ook dat het er vele zijn, maar zien doe ik ze nog niet.

Terwijl de zon langzaam omhoog kruipt komt de eerste waterplas in zicht. Ik vang een glimp op van tientallen ganzen drijvend op het water. Het lijkt wel een zondagse samenscholing. Hier en daar zwemt er een fuut of een eend tussen de groep door, maar de ganzen zijn in de meerderheid.

Mijn enige gezelschap op het pad zijn een enkele fazant, die snel wegvliegt zodra ik de bocht om kom, en tientallen naaktslakken. Ik durf niet te garanderen dat ik niet per ongeluk op eentje ben gaan staan, maar ik probeer hen te omzeilen.

Boven mijn hoofd is het een komen en gaan van v-vormen. Soms in tweetallen, maar voornamelijk in grote groepen trekken de ganzen van de ene plas naar de andere. Sommige komen vanaf de Nieuwkoopse plassen en trekken door. Zijn ze op zoek naar ontbijt of horen ze de roep van het zuiden al?

Lepelaars! De volgende groep laagvliegers zijn lepelaars. Een groep van zes prachtige witte vogels vliegt over het pad en landt op het water achter de rietstengels. Ik zie hen van verre maar herken de markante snavels waarmee ze voedsel zoeken direct. Wat een prachtige dieren!

Bij één van de weinige bankjes plof ik neer voor mijn ontbijt. Rustig met de zon op mijn snoet en het geluid van de wind door de rietstengels. Ik werk mijn notities over deze wandeling bij op mijn iPhone om straks thuis uit te werken en bungel met mijn benen door de hoge bank. Dit is toch een magische zondagochtend mensen!!

De kleine vogels zoals de blauwborst en rietzanger laten van zich horen. Vooral horen en niet zien. Deze hele ochtend krijg ik geen klein grut voor de camera. Ze spelen driftig verstoppertje of misschien is het nog te vroeg op deze ochtend voor hen.

Torenvalken laten gelukkig wel hun schitterende kwaliteiten zien. Vliegend door de lucht op zoek naar voedsel. Regelmatig blijven ze biddend hangen boven het veld om daarna pijlsnel naar beneden te duiken op weg naar hun fastfood. Wat een magnifieke vogels!

Ik vervolg mijn pad tussen de rietkragen door en mijn aandacht wordt al snel getrokken door gepiep. Als ik goed kijk zie ik een klein muisje in het gras naar mij opkijken. Ik stel me voor dat hij mijn verschrikkelijk eng en groot vindt, want hij piept alsof zijn leven er vanaf hangt. Daarna schiet hij razendsnel het gras door en een holletje in. Pfew hij is veilig thuis! Ik volg zijn voorbeeld. Na ruim 2 uur rondwandelen besluit ook ik huiswaarts te gaan.

Ik laat de ondertussen hoogstaande zon achter mij en rij door de polder terug richting het Voorburgse.

Bekijk hier meer foto’s van mijn polder avonturen >>

Niet alleen de zonsopkomst is schitterend. Een ontmoeting met de maan is ook aan te raden.

Misschien vind je dit ook wel leuk

Magie en stilte op Stiltegoed

Magie en stilte op Stiltegoed

Het was een magische zaterdagochtend, daar in de polder bij Delft. Midden tussen de weilanden, koeien en schapen op Stiltegoed… in de stilte van de natuur. Een schouwspel van kleuren voltrok zich voor mijn ogen en de natuur werd langzaam wakker. Stiltegoed Stiltegoed...

Wakker worden bij Vogelplas Starrevaart

Wakker worden bij Vogelplas Starrevaart

Vrijdagochtend, 6.45 uur. Het is mijn vrije dag en de natuur roept. Vandaag loop ik een rondje rond Vogelplas Starrevaart, tussen Leidschendam en Leiderdorp. De vogelplas staat bekend om de vele verschillende en soms ook bijzondere watervogels die er te vinden zijn....

De lepelaars hebben jongen

De lepelaars hebben jongen

Een tijdje geleden vertelde ik jullie over de luchtkasten in aanbouw in het Delftse Hout. De lepelaars waren aangekomen en druk aan het bouwen van hun nesten. Vandaag geef ik jullie een kleine, maar vooral te schattige update. Het is een zonnige woensdagmiddag en ik...

error: Content is protected !!

Pin It on Pinterest

Share This