Ontmoetingen met wilde dieren zijn ontzettend gaaf. Elke keer als het gebeurt giert de adrenaline door mijn lijf en achteraf is de glimlach niet van mijn gezicht te krijgen. Maar ik moet ook realistisch zijn. Ik ben vaak helemaal alleen in de natuur en als er een dier tegenover mij staat moet ik wel weten wat te doen. Weet jij wat je dan moet doen? Nee? Nou dan heb ik hieronder een aantal tips voor je.

Algemene tips

Voor al het wild geldt dat het zich pas laat zien, wanneer jij zo stil mogelijk bent. Dus als je met een groep mensen, al pratend, gaat wandelen dan is de kans kleiner dat je een ontmoeting hebt, dan wanneer je in je eentje rustig door de natuur wandelt. Een paar algemene tips om wild tegen te komen:

 • Ga vroeg in de ochtend of tegen de schemering. Dan heb je de grootste kans om wild te spotten
 • Wees zo stil mogelijk
 • Speur goed over de hei, langs boomranden of tussen de bomen; eventueel met een verrekijker
 • Draag geen parfum; Als de wind verkeerd staat dan ruiken de dieren jou al voordat jij ze hebt gezien
 • Heb je een hond bij je, houd die dan aan de lijn. Honden en wilde dieren gaan niet zo goed samen door het aangeboren jachtinstinct van (alle soorten) honden 

Maar wat te doen als je oog in oog staat met wild?

 • Blijf op de wandelpaden en ga niet struinen daar waar het niet mag
 • Beweeg langzaam
 • Maak geen oogcontact, dit kan worden opgevat als agressie
 • Loop rustig weg
 • Geniet heel even van de ontmoeting

Download gratis tips!
Veel natuurgebieden delen wij als wandelaars met (groot) wild. Hoe zorg je voor veilige ontmoetingen met deze dieren? Hoe reageer je als er agressie uitgaat van het dier? Download de gratis tips >>

Grote grazers

In steeds meer natuurgebieden worden grote grazers ingezet voor het beheer van grassen. Deze grote grazers zijn wilde dieren. Helaas zijn er nog steeds mensen die denken dat het, omdat runderen en paarden betreft, een soort van knuffeldieren zijn. Vaak genoeg gebeurt het dan ook dat mensen te dichtbij komen om de dieren te fotograferen of zelfs te aaien. Doe dit niet!

Dingen om rekening mee te houden:

 • Houd een afstand aan van 25 meter tussen jou en de dieren
 • Loop niet tussen een kudde of moeder en jong door
 • Loopt jouw wandelpad precies door de kudde heen, bepaal dan even hoeveel afstand er tussen het pad en de dieren is. Als dat genoeg is, wandel dan op een passend tempo door. Ga niet rennen, maar treuzel ook niet.
 • Komen de dieren te dichtbij, vooral paarden kunnen nieuwsgierig zijn, maak je groot en beweeg met je armen om ze weg te jagen

Ik ben al in heel wat gebieden grote grazers tegengekomen. In Munnikenland stond ik oog in oog met een kudde Konikpaarden met maar liefst tientallen paarden. Ik hield netjes afstand alleen de paarden niet altijd. Door hun nieuwsgierigheid kwamen ze af en toe te dichtbij. In de meeste gevallen was het voldoende als ik voorzichtig achterwaarts liep en weer de juiste afstand creëerde. Een enkele keer moest ik ze wegjagen met een ‘sjoe-gebaar’. Maar in alle gevallen is het verstandig om vooral rustig te blijven.

Munnikenland

Herten

Herten zijn er in vele maten en soorten. Zo hebben we in Nederland voor de damherten reeën en edelherten. Voor alle herten geldt dat zij vaak ‘angstiger’ zijn voor ons, dan wij voor hen. Dus zie je er eentje, beweeg je niet of heeeeel langzaam. En geniet vooral van de ontmoeting.

Jonge herten
Gedurende een aantal maanden van het jaar is de kans aanwezig dat je op jonge herten stuit. Vooral reeën laten hun jongen gedurende lange periode alleen achter in het hoge gras, om op zoek te gaan naar voedsel. Dat is de natuur. Zo’n jong is dan ook niet verlaten.

Omdat herten extreem angstig zijn voor mensen, kan het zijn dat een reeënkalfje gaat gillen om zijn moeder. Hij heeft dan geen pijn en laat hem dan ook vooral met rust. Hoe dichter jij bij komt, des te meer stress krijgt het kalfje. Loop weg, raak het jong niet aan en de moeder komt vanzelf weer terug. 

Wilde zwijnen

Wilde zwijnen, of everzwijnen, zijn sociale dieren en leven voornamelijk dan ook in grote groepen. Kans dan ook dat als je er eentje ziet, dat er dichtbij nog eentje staat. Over het algemeen leveren wilde zwijnen geen problemen op wanneer ze mensen tegenkomen, maar er zijn een paar situaties wanneer je op moet letten:

1. Moederzwijn en haar biggen
Wanneer een moederzwijn gaat brommen of puffen, zie dit dan als een waarschuwing. Houd je rustig en zoek een klim of iets om in te klimmen. Ga vooral niet staan zwaaien met een stok of tak. Een boos zwijn wordt daar niet rustiger van. Wacht tot de groep voorbij is getrokken en vervolg daarna je wandeling.

Onthoud dat als jij bij voorbaat al afstand houdt van de zwijnen, je waarschijnlijk niet in de situatie komt waarbij je een boom moet zoeken

2. Gewond mannetje
Volwassen mannetjes zwijnen, keilers, leven alleen. Zelf ben ik al regelmatig keilers tegengekomen en er was niets aan de hand. Ik bleef op afstand en genoot rustig van de ontmoeting. Na een korte tijd vervolgde ik, op rustig tempo, mijn wandeling. 

Mijn top 9 foto's 2020

Maar mocht je een mannetje tegenkomen, dat bijvoorbeeld gewond is en agressiever is, zorg dan ook dat je een boom zoekt om in te klimmen. Zorg dat je veiligheid opzoekt, ga niet rennen. Zodra je in veiligheid bent, bel je de politie of de beheerder van het natuurgebied, zoals bijvoorbeeld Natuurmonumenten. Zij kunnen dan zorgen voor het gewonde dier, of als het nodig is het dier afschieten. Waarschijnlijk is het gewond geraakt door een aanrijding en moet het uit zijn lijden verlost worden. 

3. Zwijnen die verrast worden door je aanwezigheid
Dieren die in de schemering schrikken van je plotselinge aanwezigheid zullen ook tot bescherming overgaan. Dieren kunnen impulsief reageren. In de schemering zoeken de dieren plekken op waar mensen niet snel komen, zorg er dan ook voor dat jij op paden blijft en de dieren niet op gaat zoeken.

Download gratis tips!
Veel natuurgebieden delen wij als wandelaars met (groot) wild. Hoe zorg je voor veilige ontmoetingen met deze dieren? Hoe reageer je als er agressie uitgaat van het dier? Download de gratis tips >>

Vossen

Vossen kom je tegenwoordig niet meer alleen in natuurgebieden tegen. Ook in steden lopen ze steeds vaker rond. Vossen zijn alleseters en kunnen dus overal eten vinden. 

Mocht je een vos tegenkomen in de natuur, houd dan netjes afstand en dan zal een vos al snel zijn of haar eigen weg zoeken. Een vos gaat niet snel over tot aanval op mensen. Mocht je een hond bij je hebben, roep deze dan bij je en zorg dat deze niet overgaat tot de aanval op de vos. 

Kom je een vos tegen in de binnenstad meldt dit dan bij 144 (de dierenpolitie). Deze kunnen dan zorgen dat de vos wordt gevangen en uitgezet buiten de stad. Op die manier vormt de aanwezigheid van de vos in een stedelijk gebied niet voor ongelukken. In januari 2021  liep er nog een vos rond in het centrum van Amsterdam.

Wolven

Een wolf tegenkomen is niet meer zo onmogelijk als tien jaar geleden. Met steeds meer wolven die zich permanent vestigen in Nederlandse natuurgebieden is het zeker mogelijk.

Sporen van de aanwezigheid van wolven worden gespot door de gewone huis-tuin-en-keukenwandelaar (ontlasting, haren en slaapplekken) en het is onvermijdelijk dat er een keer een wolf tegenover een wandelaar komt te staan.

Nu zijn wolven schuwer voor ons dan wij voor hen, dus grote kans dat een wolf wegrent als hij of zij mensen tegenkomt. Maar mocht je toch een wolf hebben die wat nieuwsgierig is aangelegd doe dan het volgende

 • Blijf rustig en beweeg langzaam
 • Maak je zo groot mogelijk
 • Klap in je handen en maak veel geluid
 • Zoek een stok of gooi andere voorwerpen naar de wolf zodat deze wegrent

Ben je in veiligheid, bel dan spoedig de politie of de beheerder van het natuurgebied. Dit is een belangrijke stap om andere bezoekers van natuurgebieden te beschermen.

Ben je met je hond en weet je dat er wolven in het gebied zijn? Houd je hond dan aan de lijn. Als je hond bij jou in de buurt blijft is hij veilig. Dit omdat wolven schuw zijn voor mensen. Maar als je hond afdwaalt en alleen oog in oog staat met een wolf, grote kans dat een wolf dan sterker is.

Kom je gewonde dieren tegen?

Je kunt in de natuur natuurlijk altijd gewonde dieren tegenkomen. Dieren die zijn aangereden of die een schot van een jager hebben overleefd. Wat moet je doen als je een gewond dier tegenkomt?

 • Blijf op afstand. Een gewond dier kan uit pijn of angst impulsief en agressief reageren
 • Raak het dier vooral niet aan. Wilde dieren kunnen naast impulsief reageren ook gevaarlijke ziekten met zich meedragen.
 • Bel de politie op 144 (dierenpolitie) of de natuurbeheerder

Geniet vooral!

Een ontmoeting met wild is super bijzonder. Het gebeurt niet elke wandeling dat ik iets tegenkom. Wanneer ik dan ook een dier spot, hoe groot of klein ook, dan geniet ik met volle teugen van deze ontmoeting. 

De kans dat een ontmoeting bedreigend voor jou kan zijn is heel klein. Net zo klein als het winnen van de lotto 😉 Ga dus niet uit angst de natuur uit de weg, maar wees voorbereid. Ze zeggen wel een een voorbereid mens telt voor twee. 

Ontmoet het wild

Download gratis tips!
Ontmoetingen met wilde dieren

Bronnen

 • Animalstoday.nl 
 • Wolveninnederland.nl
 • Natuurmonumenten.nl

Meer tips

5 tips – wandelen en fotograferen tussen bloemen

5 tips – wandelen en fotograferen tussen bloemen

De lente is in aantocht! Yes!! De afgelopen jaren heb ik een aantal heerlijke plekken ontdekt, vol met de mooiste bloemen om in de lent te gaan wandelen en fotograferen. En elk jaar probeer ik terug te keren naar deze plekken. Dit jaar deel ik mijn ontdekkingen met...

Alleen op (wandel)avontuur

Alleen op (wandel)avontuur

Alleen op avontuur… Dat is hoe ik het in mijn eentje wandelen in de natuur ervaar. Het is een avontuur omdat ik vooraf niet weet wat ik ga zien en wie ik tegen ga komen. Het is voor mij de ultieme manier voor het vinden van balans tussen de drukke hectische...

Herfst: tips voor mooie wandelingen

Herfst: tips voor mooie wandelingen

De herfst... Mijn favoriete seizoen. De bladeren aan bomen die ineens allerlei verschillende kleuren krijgen uiteenlopend van okergeel tot donkerbruin en van rood naar oranje. De geur van een nattige bosgrond en de paddenstoelen die omhoog schieten. Mijn perfecte...

error: Content is protected !!