Daar sta ik dan… starend tussen de struiken door… oog in oog met een ree.

Om acht uur vertrokken we, mijn wandelmaatje (buurman) en ik voor een autorit naar het wandelgebied. 15 minuten later waren we er al. In Voorburg wonen is zo lekker. We hebben allerlei wandelgebieden in onze voor- en achtertuin.

Vandaag staat Landgoed Duivenvoorde op het programma. Het park om het voormalig kasteel is niet zo groot, maar ‘s morgens vroeg is het er stil en zie je van alles. Deze ochtend had ik naast mijn camera, mijn nieuwe ministatief bij me. Perfect voor het fotograferen van objecten laag bij de grond. Aangezien het onder de bomen vaak donker is heeft mijn camera behoefte aan stilstand. Uit de hand fotograferen is dan geen optie meer, ik beweeg teveel en een statief biedt de uitkomst.

En dus daar gaan we… bepakt met mijn camera, statief en de buurman. Het is nog stil in het park. Alleen de vogeltjes zijn wakker en in één van de huizen op het landgoed brand ook licht. De dauw staat nog op de grassprieten en de mist hangt tussen de bomen. Het is een heerlijke frisse ochtend. Ik rits mijn jas nog wat hoger dicht.

Langs het eerste pad treffen we een heel kabouterdorp. Tijdens mijn vorige bezoek heb ik deze al opgemerkt, maar toen had ik nog geen ministatief. Dus ik hoopte erop dat de paddenstoelen er nog zouden staan. En ja we hebben geluk. Er staan er heel veel.

Grote met een platte hoed, kleine bolletjes die boven het mos uitpiepen en witte die nog uit het vlies moeten kruipen. Het rood is nog niet te zien. Voor degenen die het niet weten, een rood met witte paddenstoel heet een Vliegenzwam. De witte stippen ontstaan doordat de paddenstoelen onder de grond in een wit vlies zitten. Dat vlies breekt als de zwam boven de grond is en de witte stippen zijn dus restjes van het vlies. En dat is het einde van de biologieles…

Zoals jullie ondertussen al gewend zijn van mij, plof ik ook hier weer op de grond. Met mijn knieën op het grindpad… Ook dit moet je over hebben voor een mooie foto. Mijn buurman en ik struinen tussen de zwammen door op zoek naar de mooiste. De komende 30 minuten ben ik onder de pannen. Ik moet mijn statief nog leren kennen en worstel een beetje met het rechten laten staan van de pootjes op het sompige mos. En de buurman? Die is ondertussen al doorgelopen haha

Ik struin het park door en plof bij meerdere paddenstoelen in het gras. Voorzichtig andere paddenstoelen omzeilend zodat ik niet ergens een exemplaar plat trap. Ik begin het statief door te hebben en klik de ene na de andere scherpe foto weg. Zo blij met dit cadeautje aan mijzelf.

Langzaam woorden de eenden wakker en dobberen wat rond op de verschillende slootjes en het meer van het Landgoed. De zon komt nog niet door de wolken heen maar het is heerlijk droog. En na al die dagen regen is dit ook wel een cadeautje.

Ergens vanaf het pad aan de rechterzijde verschijnt de buurman weer. Hij heeft een aantal toffe en super grote paddenstoelen gevonden. Die moet ik even zien. Oh en hij heeft ook de reeën gespot. Ik weet al jaren dat er ongeveer vijf reeën hier leven. Er zijn genoeg sporen te zien en de boswachter heeft ze ook al vaak gezien. Maar voor mij waren ze net als de kerstman. Je ziet ze nooit, maar weet dat ze bestaan… Tot vandaag.

Stil lopen we door de grasrand naast het pad richting de plek waar de reeën heen gingen. Door het gras, want het grind op het pad zou onze aankomst al teveel verraden. We zijn stil en turen intens de bosjes in. En dan spotten we één van hen! Ze staat doodstil aan het einde van de bosjes als een zwarte schim naar ons te staren. Ze heeft ons heel goed in de gaten en als ik besluit om rechts om de bosjes te lopen en de buurman links gaat, beweegt haar koppie langzaam van links naar rechts. Haar kop en haar oren zijn het enige dat beweegt… Ze is op haar hoede!

We laten haar met rust en zoeken nog verder naar paddenstoelen. Na nog een aantal exemplaren en een rustige wandeling eindigen we bij de kruidentuin van het Landgoed. Er staan nog heel wat najaarskleuren! We genieten van anemonen, fruitbomen en het hele natte gras. Tijd voor een kopje koffie om nog even na te genieten…

Bekijk hier alle foto’s van paddenstoelen >>

Misschien vind je dit ook wel leuk

Top 5 Landgoederen – mijn favorieten tot nu toe ;-)

Top 5 Landgoederen – mijn favorieten tot nu toe 😉

Struinen door tuinen die al eeuwenoud zijn. Bedenken wie er nog meer hebben gewandeld, welk lief en leed er is gedeeld en hoe de gebouwen zijn veranderd gedurende hun bestaan. Dat is wat ik doe als ik wandel over landgoederen. Het is voor mij een goede combinatie...

Kasteel Amerongen en de Amerongse Bossen

Kasteel Amerongen en de Amerongse Bossen

Kasteel Amerongen is één van de weinige kastelen in Nederland die buiten de dijken in de uiterwaarden ligt. Het is een van de best bewaarde buitenhuizen uit de Gouden Eeuw van Nederland. Rondom Kasteel Amerongen ligt een wandelroute van 11 kilometer waarvan maar...

Bomenroute ‘s-Gravelandse Buitenplaatsen

Bomenroute ‘s-Gravelandse Buitenplaatsen

Vandaag staat de bomenroute van de ‘s-Gravelandse Buitenplaatsen op de planning. Het is een route over de verschillende buitenplaatsen, waarbij de aandacht vooral gericht is op, hoe kan het ook anders, bomen. En vandaag wandel ik weer niet alleen. Ik sta om 8 uur dan...

error: Content is protected !!