Marrakesh, een fantastische bestemming voor een vakantie in de Hollandse winter. Zon, warmte en heel veel vriendelijke mensen. Een goede tegenpool voor het vaak koude Nederland in de maanden januari en februari. Ik was nog nooit eerder naar een Arabisch land op vakantie geweest en wist van tevoren niet zo goed wat ik kon verwachten. Maar jeetje mina wat heb ik een topweek gehad! In deze blog neem ik jullie mee op mijn trip en de do’s & don’ts. Welke dingen raad ik je absoluut aan en over welke dingen ben ik iets minder enthousiast?

Marrakesh als citytrip

Marrakesh, een van de grotere steden van Marokko en absoluut een bezoek waard. Het is een stad vol historie, andalusische invloeden en ontzettend lieve mensen. Zoals gezegd, was ik er nog nooit geweest. Marrakesh kwam als vakantiebesteming om de hoek zetten omdat ik heel erg graag zon wilde. We hebben een natte en grijze herfst en winter gehad in Nederland en ik snakte naar warmte en vitamine D. Na wat navragen kwam Marrakesh bovenaan ons lijstje. 

Vijf dagen en vier nachten verbleven we in de stad en we hebben van alles ondernomen. Aan de hand van de Marrakesh stedengids van Time to Momo liepen we twee wandelingen door verschillende delen van de stad. We gingen op een dagtrip via een review op Tripadvisor en de manager van ons Riad boekte een heerlijke hamam behandeling op onze laatste dag in deze mooie stad.

Na vijf dagen vlogen we terug naar Nederland waar we werden opgewacht door de regen, maar met in ons hoofd een herinnering aan een heerlijke trip. We hebben bijzondere dingen meegemaakt, ontzettend gelachen en ons verwonderd om de mooie architectuur en de veelal behulpzame Marakeshi. Maar natuurlijk was niet alles perfect tijdens deze reis. Aan de hand van mijn / onze ervaringen heb ik een lijstje gemaakt voor jullie met dingen die ik absoluut aanraad om te gaan doen. Maar op dit lijstje ook een aantal dingen die mij tegenvielen of die ik, als je minder tijd te besteden hebt, niet aanraadt om te gaan doen. 

Do: regel een shuttle vanaf het vliegveld

Wat absoluut een aanrader is, is om bij je accommodatie te regelen dat je wordt opgehaald van het vliegveld bij aankomst. Zo’n beetje elke accommodatie kan dit voor je regelen. Je kunt ook zelf bij aankomst een taxi regelen, maar het is bekend dat je dan moet gaan onderhandelen over de prijs en dat wil je niet altijd. 

Wij werden opgehaald door een hele nette chauffeur, die, alhoewel hij een drie kwartier te laat was, ons in het Engels te woord kon staan en voor de deur van de Riad af zette. Een heerlijk veilig gevoel als je aankomt in een nieuwe, drukke stad. 

Do: verblijf in Marrakesh in een riad 

Wanneer je een verblijf boekt in Marrakesh dan sta je voor een keuze: verblijf ik in een hotel of een riad?

Wanneer je een verblijf boekt in Marrakesh is een Riad absoluut een aanrader. Binnen de Medina (de oude stad) zitten tientallen, misschien wel honderden Riad’s. Een riad is te vergelijken met een Bed & Breakfast. Je boekt er een kamer en daar zit ontbijt elke ochtend bij inbegrepen. Een Riad is een traditoneel Marokkaans huis met een atrium of binnentuin. De kamers zijn verdeeld over verschillende etages en kijken allemaal uit op die binnenplaats. In sommige Riad’s is de binnenplaats een zwembad en in andere staan er fruitbomen. Er is schitterend tegelwerk, vaak een dakterras en de zon straalt door het gebouw heen. Voor jullie beeld: het is dus een gebouw met een gat in het dak 😉

Wat mij het meeste opviel aan ons Riad was de rust die er heerst zodra je de voordeur binnenkomt. De medina is met zijn steegjes en vele brommertjes, fietser, karren en ezels een drukte van jewelste en de rust in een riad is dan ook absoluut welkom. De vogeltjes die fluiten in de ochtend, af en aan vliegend door het gebouw omdat er een gat in het dak zit. Dus echt als je iets boekt in Marrakesh, dan kan het wat mij betreft alleen maar een riad zijn.

Do: spreek eens een paar woorden arabisch

In de stedengids die wij mee namen stonden een aantal woordjes in het arabisch die van pas zouden kunnen komen. De normen en waarden in een Arabisch land zijn anders dan wij in Westerse landen gewend zijn en soms botst dit. En dus is het handig als je voorbereid bent.

Wij leerden al snel een aantal Arabische woorden. Ik vond het leuk maar ook belangrijk om een beetje moeite te doen richting de inwoners. Hallo, dag, dank je wel, als God het wil en Schaam je zijn termen die je zeker van pas komen. De reacties en glimlach van de mensen als je iets in hun taal zegt, zijn goud waard. 

 Op het moment dat mannen, die voor restaurants staan om je binnen te halen, aan blijven dringen, helpt het om te zeggen dat je zou komen wanneer God het zou willen (Insha’Allah). Want niemand kan over de wens van God heen. En als, bij hoge uitzondering, een man iets te vrijpostig wordt, is een schaam je (shouma) voldoende om hem te laten doorlopen.

Do: wandelen door de medina

Wandelen door een stad die ik niet ken vind ik persoonlijk altijd heerlijk. Het is een perfecte manier om de sfeer te proeven in zo’n stad. Natuurlijk kun je ook met een koets door de stad, maar dat vonden wij zielig voor de paarden die in de bloedhitte keihard moeten werken haha. En zo trokken wij twee dagen te voet, met een kaart en een stadsgids, door de stad.

Wij hebben voornamelijk door de Medina gewandeld. Als je zo door de steegjes trekt dan ruik je de verse kruiden en de wierook. Overal zijn winkeltjes te vinden met snuisterijen, eten, drinken en drogisterijspullen. Zodra mensen je aankijken en je begroet heb met Sjalaam, dan verschijnt er een glimlach op hun gezicht. Als je de weg even niet meer weet, dan vraag je het aan iemand op straat. Met wat frans, engels en je handen en je voeten kom je er vanzelf uit. 

Don’t: Ik vond persoonlijk Medina Zuid een veel fijnere plek dan Medina Noord. Het noorden van de oude stad kent nog smallere steegjes en is wat donkerder qua sfeer. Tot twee keer toe hadden we een nare ervaring met mensen die je de weg willen wijzen en er dan geld voor willen hebben. Na een halve dag zijn wij dan ook weer snel teruggelopen naar het zuidelijke deel van de Medina, waar we genoten van de vriendelijkheid van de mensen.  

Do: trek voldoende tijd uit voor de paleizen

Eén van de redenen om naar Marrakesh te gaan was de architectuur. De mooie gebouwen in Arabische sferen met schitterende kleuren en tegenwerk. Ik keek dan ook uit naar een bezoek aan Palais el Badi en Palais Bahia, twee paleizen middenin de oude stad. 

Palais el Badi, een ruine van een groot paleis uit verloren tijden. Het El Badi-paleis (soms gespeld als El Badiî of El Badia-paleis, letterlijk “paleis van het onvergelijkbare”) is een architecturaal ensemble gebouwd aan het einde van de 16e eeuw en gelegen in Marrakesh. Voormalig paleis, het werd gebouwd door de Saadiaanse sultan Ahmed al-Mansur Dhahbî om de overwinning op het Portugese leger te vieren, in 1578, in de slag om de Drie Koningen. Tegenwoordig is er alleen een enorme esplanade uitgehouwen uit tuinen, beplant met sinaasappelbomen en omgeven door hoge muren. Inderdaad, in 1696 nam de Alawitische sultan Moulay Ismaïl wat het rijkst was in dit paleis om de keizerlijke stad Meknes te bouwen. (bron:palais-el-badi.com)

Nu is het paleis niet meer dan een ruïne, maar eentje die je gewoon moet bezoeken. Zelfs als ruïne is het voelbaar hoe groots en over-the-top de kleurenpracht moet zijn geweest van dit gebouw. Je start in de catacomben om vervolgens uit te komen op het zonovergoten (en gigantisch grote) binnenplein. Het ruikt en naar sinaasappel- en citroenbloesem, je hoort het geklepper van de tientallen ooievaars die daar nestelen en kijkt je ogen uit naar al het moois. Wij hebben er ruim twee uur gewandeld, genoten en gefotografeerd. 

Na het bezoek aan de ruïnes was het tijd voor een bezoek aan een paleis waar nog iets meer van zichtbaar is: Palais Bahia. Bahia Palace wordt beschouwd als een van de grote paleizen van de Marokkaanse stad Marrakesh, of wat de Rode Stad wordt genoemd. Gemaakt door minister Ahmed bin Musa, in de 19e eeuw, om de naam van zijn vrouw, “Bahia”, te herdenken, en vandaag is het een artistiek meesterwerk dat dateert uit de pracht van de Marokkaanse architectuur van Andalusisch karakter (bron: palais-bahia.com)

Het is een schitterend paleis waar je als bezoeker van de ene ruimte naar de andere wordt geleid. De eerst nog mooier dan de volgende. Het houtsnijwerk, de tegels, mozaïeken, de lichtinval door glas-in-lood-ramen, de kleuren… het is er werkelijk waar prachtig. Hebben we ons in de ruïnes al twee uur vermaakt, dan hebben we in Palais Bahia nog meer tijd doorgebracht. Alle hoeken zijn gefotografeerd en in onze herinnering vastgelegd.

Do: Wandel (‘s avonds) eens over het Djemaa El Fna plein

Ok, het Djemaa El Fna plein… Ik heb er een beetje een haat-liefde verhouding mee. Het is een plein dat je, wanneer je in Marrakesh bent, absoluut moet bezoeken. Het is de verzamelplek voor veel Marrakeshi en het is omringd door veel restaurants en winkels. Maar het is ook wel erg toeristisch en overweldigend. Dit laatste niet altijd positief wat mij betreft.

Het is een plein waar je alles kunt kopen wat je kunt bedenken. Maar ook is dit de plek van de slangenbezweerders, henna-dames en snuisterijen winkeltjes. Wij bezochten het plein eenmaal overdag en een keer ‘s avonds. De avond had absoluut mijn voorkeur. We besloten te eten in een restaurant op een dakterras met uitzicht over het plein. De klanken van de muziek van de slangenbezweerders bereiken ons zelfs hierboven. Terwijl de zon schitterend ondergaat klinkt de roep om gebed vanuit de Moskee op het plein (en de vele andere moskeeën om het plein heen). en gaan de lichtjes van alle winkels en restaurants aan. Het is een bijzondere ervaring. 

Don’t: Let op, het plein kent ook zijn minder mooie kanten. Pas op dat je niet zomaar blijft stilstaan om te kijken bij de slangenbezweerders. Om te kijken moet je namelijk betalen en de heren komen dan ook gelijk geld eisen. Als je wilt zien wat ze doen, loop dan heeeeel langzaam voorbij, maar blijf in beweging. Fotograferen van wat de heren doen is dan ook een uitdaging. 

Ik zelf schrok erg van de mannen die met berberaapjes op het plein stonden. Aapjes met een stalen ketting en een halsband om die moeten poseren met toeristen voor geld. Als de aapjes even rust hadden werden ze in een kooitje gestopt, dat niet veel groter was dan het dier zelf. Iets dat niet in mijn hoofd past. Ik merkte dat ik er boos van werd en verdrietig. Het gaf voor mij een nare bijsmaak aan het plein.

Do: spendeer een dag buiten de stad

De absoluut, zonder twijfel, beste dag die ik tijdens deze trip heb gehad, is de dag dat we buiten de stad waren. We wilden ontzettend graag een dag de bergen in en in de woestijn kameel gaan rijden. In eerste instantie wilden we het regelen via het Riad, maar dit bleken privé-trips te zijn, die extreem duur bleken te zijn (150 euro p.p. voor een dag).

Na een Google tochtje kwamen we uit bij tripadvisor, waar een fantastische tocht stond voor de volgende dag voor slechts 25 euro p.p. Het was een trip waarbij we om 9.30 uur werden opgehaald en ‘s avonds om 19.30 uur terug kwamen. Een dag vol met een rit de bergen in, een bezoek aan een berberdorp, een heerlijke maaltijd tussen de middag, een wandeling door de bergen, een rit naar de woestijn met een kamelentocht van een half uur en tot slot een (bijna) zonsondergang terwijl we de woestijn uit reden. Het was een onvergetelijke dag, met een briljante chauffeur en gids en fantastische herinneringen. Een echte aanrader dus als je meer wilt zien, dan alleen de stad. 

do: Boek een hamambehandeling

Als afsluiter van onze trip vonden wij dat wij een hamambehandeling verdienden. Deze boekten wij via ons Riad bij Hamam Rosa Bonheur. Ik ga in Nederland met enige regelmaat naar een masseur voor een heerlijke ontspanning, en was dus heel benieuwd naar de hamam behandeling. Nadat we ons hadden omgekleed in miniscule wegwerp-onderbroekjes (met al het gegrinnik dat daarbij hoort) ondergingen we 2,5 uur lang een schoonmaakbeurt, gevolgd door een lichaamsscrub en een heerlijke lichaamsmassage. Na 2,5 uur kwamen we als herboren weer naar buiten. Wat was dat een bijzondere ervaring.

Ik weet dat niet iedereen fan is van lichaamsbehandelingen en -massages, maar als je in Marokko bent dan hoort een hamam er eigenlijk wel een beetje bij. Je kunt het zelf zo gek maken als je wilt en er is dus voor ieder wat wils. Ik zet een bezoek aan de hamam dan ook absoluut op de do-lijst.

Tijdens ons bezoek aan Marrakesh hadden we zeker ook een aantal dingen die ons tegenvielen. Zoals je dat bij elke stad en elk land denk ik wel hebt. Ook deze ervaringen deel ik graag met jullie. 

don’t: Le Jardin Majorelle

Begrijp me niet verkeerd, ik ben verzot op botanische tuinen en Le Jardin Majorelle is schitterend, maar… Wanneer je de stad niet lang bezoekt en moet kiezen welke bezienswaardigheden je wel en welke je niet wilt /kunt bezoeken vanwege de tijd, dan is dit er eentje die je wat mij betreft kunt overslaan.

Waarom? hoor ik je denken. De tuinen zijn schitterend en de plaatjes op internet laten een magisch beeld zien, echter zo komt het niet over als je er eenmaal bent. Het is vaak zo druk dat foto’s nemen lastig is, zonder dat je iemand op die foto hebt staan. Hierdoor komt de magische sfeer niet zo goed uit de verf. Daarnaast ben je met een anderhalf a twee uur wel door de tuinen heen. Je hebt daar dan 7 euro voor betaald en met een beetje pech ook lang voor in de rij gestaan. 

Mocht je nu wel naar de tuinen willen omdat je het meegemaakt wilt hebben, plan je bezoek dan of gelijk met openingstijd om half 10 of ga aan het einde van de dag. Dan heb je iets wat meer rust.

don’t: de wirwar van soukhs

Een soukh is een soort overdekte markt. Marrakesh stikt ervan en als je in Marrakesh bent moet je er wat mij betreft echt wel een keer eentje bezoeken om het meegemaakt te hebben. Maar om nu te zeggen dat het een fantastische ervaring is…

Nee de overdekte markten zijn een beetje een wirwar van winkeltjes en straatjes. Als je denkt dat je, wanneer je erin gaat, er ook weer op diezelfde plek uitkomt, dan kom je bedrogen uit. Het zijn plekken waar je snel de weg kwijt bent en waar iedereen je iets wil verkopen. Ik raakte al snel overprikkelt en geïrriteerd van al die mensen die aandacht wilden. 

Ik kan zeggen: ik heb het meegemaakt. We hebben er eentje bezocht en daar bleef het bij. Nee niets voor mij zo’n doolhof 😉

Don’ts: meelopen met mensen die je wel even de weg zullen wijzen

Marrakeshi zijn ontzettend lieve en behulpzame mensen. En in 90% van de gevallen hebben wij ook alleen maar positieve ervaringen met hen. Ze groeten je op straat en als men ziet dat je met een kaart in je handen staat en de weg zoekt, staan ze voor je klaar. Ontzettend fijn wanneer ze je vertellen dat je eerst links moet en dan de tweede straat rechts. Maar zodra ze aangeven dat ze wel even meelopen, kun jij beter de andere kant oplopen. 

Wanneer ze met je meelopen en je de weg wijzen, lopen ze ten eerste ontzettend snel dus zijn ze lastig bij te benen. Ten tweede komt er vaak een moment dat ze ineens aangeven dat ze voor de hulp die ze je hebben geboden, geld willen ontvangen. En als je weigert dan blijken ze ineens wat minder lief. Ze doen je niets aan, maar ze kijken wat minder blij naar je en de manier waarop ze je aanspreken is niet zo vriendelijk. Dus het beste kun je maar niet met ze meelopen. 

Overigens hebben wij dit tijdens onze trip twee keer meegemaakt in Medina Noord. Ondanks dat we vooraf al wisten dat dit kon gebeuren, gaat het vaak zo snel en ze hebben zo’n overtuigingskracht.  Voor je het weet loop je als mak schaapje achter ze aan op weg naar waar je heen wilt.

Marrakesh… ik ga er zeker nog een keer naar terug

Marrakesh is een bestemming die je absoluut een keer bezocht wilt hebben. Voor mij was het een heerlijke trip en een positieve ervaring met een Arabisch land. Ik kom er dan ook zeker nog een keer terug.

De lijst is ook absoluut gebaseerd op mijn ervaringen, wetende dat geen enkele plek op aarde het paradijs is. En aangezien ieder mens gelukkig anders is kan het best zijn dat niet iedereen het eens is mijn een do of een don’t die ik heb benoemd. En ik heb in de vijf dagen die ik in de stad was, lang niet alles kunnen ondernemen wat ik zou hebben willen. Er blijven zeker nog wensen over en een tweede trip naar Marokko is dan ook absoluut niet uitgesloten. 

Mochten mensen dit lezen, die ook in Marrakesh zijn geweest, en een tip voor mij hebben… ik ben altijd in voor tips, dus laat ze absoluut achter onder dit bericht. En mochten jullie nog een land of stad hebben, waarvan je vind dat ik het op mijn bucketlist moet zetten, kom maar door!

Bekijk alle foto’s van deze reis

Misschien vind je dit ook wel leuk

Marrakesh, Marocco | februari 2020

Marrakesh, Marocco | februari 2020

 Nog nooit eerder ben ik in een land geweest als Marokko. Ik heb deze trip geboekt in een vlaag van enorme behoefte aan warmte en zonneschijn. Ik ben iemand die houd van wat ik ken en die nieuwe dingen soms wat eng vindt en dus uit de weg gaat. Maar voor de zon was ik...

The Peak District, Engeland | juni 2018

The Peak District, Engeland | juni 2018

Al jaren ben ik ‘verliefd’ op het Verenigd Koninkrijk en ik kom dan ook regelmatig in Engeland en Ierland. In de zomer van 2018 stond The Peak District op de planning, een National Park ten noorden van midden Engeland.  Ik bezocht het gebied gedurende 10 dagen en het...

error: Content is protected !!

Pin It on Pinterest

Share This