Wandelen is goed voor een mens. Het zorgt voor spierontwikkelingen, conditie opbouw en gewichtsverlies (als je niet teveel geniet van zoetigheid zoals in mijn geval). Maar wandelen zorgt ook voor een goed humeur, vermindert stress en is goed tegen depressieve klachten. Sinds een jaar of twee kom ik regelmatig in een wandelgebied. Ongeveer 4x per week trek ik mijn wandelschoenen aan en trek ik erop uit. Wandelen geeft mij rust. Mijn gedachten gaan even uit en ik hoor vogeltjes fluiten, zie bloemen en paddenstoelen groeien en sta soms oog in oog met wilde dieren… 

Als je zo vaak wandelt als ik dan is het rondje rond de kerk wel een beetje bekend terrein geworden. Ik ben dan ook continu op zoek naar nieuwe plekken, andere routes en onbekende gebieden. Ondertussen heb ik dan ook een behoorlijk lijstje van gebieden waar ik graag kom. Wandelgebieden die in of in de buurt liggen van Den Haag. Maximaal een half uurtje rijden met de auto. In deze blog deel ik dit lijstje met jullie.

Let op!! Bekijk zelf voor je gaat even of het gebied toegankelijk is voor honden en of er ivm het Corona-virus wellicht afsluitingen zijn.

Wandelgebied #1 – Landgoederen Clingendael & Oosterbeek

Tussen Den Haag en Wassenaar liggen twee wandelgebieden waar ik je jezelf uren kunt vermaken: landgoederen Clingendael en Oosterbeek. Jarenlang zijn deze twee in particulier bezit geweest, maar sinds de jaren ‘50 van de vorige eeuw zijn ze eigendom van Den Haag en in 2002 en 2003 zijn ze aangewezen als beschermd monument. 

Als je meer wilt weten over de geschiedenis van deze landgoederen, dan is dit gratis boekje van de Gemeente Den Haag een aanrader.

Landgoed Clingendael is bij de meeste Hagenezen en Hagenaars wel bekend. Een prachtig wandelgebied met een aangelegde Hollandse tuin, een rosarium, het landhuis en strakke grasvelden. Maar ook de kleine hondenbegraafplaats, de Japanse tuin en een stukje bosrijk gebied. Het is er heerlijk om te struinen, ganzen te fotograferen of aan de rozen te ruiken in het Rosarium.

Oosterbeek
Tot voor kort kende ik alleen Clingendael, totdat ik op een stormachtige dag de brug overstak naar Oosterbeek. Landgoed Oosterbeek blijkt een prachtig stukje te zijn, dat voornamelijk bestaat uit bosachtig gebied, met slingerende paden er doorheen. Er liggen een aantal bunkers waar, of het nu mag of niet, af en toe flink op geklauterd wordt door kinderen en een meertje met een prachtige treurwilg. In de winter is de bosvloer bezaaid met sneeuwklokjes en in de lente staat het vol met bosanemonen. Uren kun je hier wandelen en fotograferen.

Ik vind de landgoederen altijd een goede uitvalsbasis voor een wandeling. Doordat je vanuit een bos overloopt naar een park, dan weer een Hollandse tuin en een rosarium, verveel je je nooit. Er is van alles te zien aan bloemen, eekhoorntjes, ganzen etc. En doordat de twee gebieden aan elkaar gekoppeld zijn, vormen ze samen ook een lekker uitgestrekt wandelgebien. Echt een bezoek waard.

Parkeertip
Je kunt op verschillende plekken parkeren voor een bezoek aan deze landgoederen. Ik parkeer mijn auto altijd naast Clingendael aan de Ruychrocklaan, Den Haag. Dan loop je zo Clingendael in. 

Kosten
Entree is gratis.

Wandelgebied #2 en #3 – Landgoed Ockenburgh & het Hyacintenbos

Landgoed Ockenburgh, een plek waar ik mee ben opgegroeid. Als hondenbezitters was dit een van de wandelgebieden waar we veel kwamen. De hond kon er toen nog lekker los: rennen door het bos en plonsen in de sloot. Heel wat rondjes hebben we er gelopen en heel wat honden uit de sloot moeten trekken. Tegenwoordig is het landgoed wel wat veranderd, maar nog steeds leuk voor een rondje wandelen.

Het gebied is tegenwoordig in beheer van het Zuid-Hollands Landschap. Een stichting die meerdere mooie gebieden in Den Haag in beheer heeft en waar ik al een paar jaar donateur van ben. Net als landgoederen Clingendael en Oosterbeek, heeft ook dit gebied een eeuwenoude geschiedenis met een landhuis dat al tientallen verschillende bestemmingen heeft gehad. Het is een heerlijke plek voor een rondje wandelen door t bos, picknicken op een van de grasvelden of je hond laten rennen op het hondenveld. Landgoed Ockenburgh staat ook bekend om zijn super mooie rhodondendrons. Het leuke aan dit wandelgebied is dat er een toffe brasserie, Ock, is waar je heerlijk koffie kunt drinken of lunchen. 

Hyacintenbos
Aan Ockenburgh vast zit het Hyacintenbos, ook onderdeel van het Zuid-Hollands Landschap. Elk jaargetijden is dit een doodnormaal bos waar je een korte wandeling kunt maken. Maar eind april / begin mei wordt het voorzien van een magische blauw tapijt. Een tapijt van wilde hyacinten. Schitterend en absoluut een bezoekje waard

Parkeren
Dit kan op het landgoed. Als je de oprijlaan oprijdt (vanaf de Monsterseweg), zie je al snel aan je linkerhand de parkeerplaats.

Entree
Entree tot beide gebieden is gratis.

Wandelgebied #4 – Solleveld 

Solleveld moet eigenlijk in een adem genoemd worden met Landgoed Ockenburgh en het Hyacintenbos. Als je een bezoek wilt brengen aan wandelgebied Solleveld, parkeer je namelijk je auto op het landgoed en wandel je door het Hyacintenbos naar de ingang van Solleveld.

Solleveld is een duingebied in beheer van Dunea. Het is een natuurmonument en net als Ockenburgh en het Hyacintenbos onderdeel van Nationaal Park Hollandse Duinen. Het gebied kent stoere, knoestige bomen aangetast door de zilte zeewind, open heidevelden, een grote waterplas met een kolonie aalscholvers en grazende schapen. Ik beleefde er ooit een miezerige dag met een heerlijke wandeling.

Het is een uniek gebied, waar je niet zomaar in mag. Je kunt voor 2 euro (1 euro voor donateurs van Zuid-Hollands Landschap) een dagkaartje aanschaffen op de site van Dunea. Door de kaartverkoop zorgt Dunea er voor dat er een maximaal aantal mensen per dag het gebied in kan en de natuur behouden blijft. 

Het gebied is een absolute aanrader voor mensen die een uniek stuk duinlandschap willen ontdekken en op bezoek willen bij een kolonie aalscholvers 😉

Parkeren
Parkeren kan op landgoed Ockenburg

Entree
Entree is dus 2 euro per persoon.

Wandelgebied #5 – Koninklijk Landgoed De Horsten

Tussen Wassenaar en Voorschoten ligt het fantastische Koninklijke Landgoed De Horsten. En jeetje mineetje wat heb ik daar al veel voetstappen staan. Een fantastisch wandelgebied waar je kilometers kunt lopen. Het is niet voor niets het landgoed waar Koning Wim-Lex woonde voordat hij naar Paleis Huis ten Bosch verhuisde.

Of je nu wilt wandelen in het bos, door een polderlandschap of over modderpaadjes. Er is van alles mogelijk, zoals je ook kunt lezen in mijn blog ‘Koninklijk uitwaaien’.

Het landgoed is onder andere te bereiken via de ingang aan de Papeweg in Wassenaar. Daar kun je de auto of je fiets parkeren. Er lopen vanaf dat punt drie gemarkeerde wandelroutes. Ikzelf doe vaak de 7,5 km route of ik knoop wat routes en paden aan elkaar tot een kilometer of negen. Er zijn lekker veel bankjes om even te zitten en te genieten van de mooie uitzichten over de weilanden.

Een van de mooie plekken van het landgoed is de Seringenberg, een ruim 20 meter hoge berg die dateert uit 1791-1792. Bovenop de berg is een uitkijkpunt gemaakt en de berg zelf is bedekt met paarse, heerlijk geurende seringen. Deze bloeien meestal in de maand mei.

Parkeren
Er is een gratis parkeerplaats aan de Papeweg te Wassenaar

Entree
Voor entree moet betaald worden. Het is een klein bedrag van 1 euro voor volwassenen of 50 cent voor 65+. Ik zelf heb een jaarkaart van 16 euro en kan met mijn ‘gezin’ altijd naar binnen.

Wandelgebied #5 – Lentevreugd

Deze kan natuurlijk niet ontbreken in mijn rijtje, gezien het feit dat ik hier heel erg vaak kom. Het ommetje dat je hier kunt lopen is ongeveer 3,5 kilometer. Je bent dan ook geen uren kwijt in dit gebied, maar je kunt wel je ogen uitkijken naar de inwoners, de Konikpaarden en Schotse Hooglanders. Ik heb er al vaak over geschreven.

Het gebied is in beheer van Staatsbosbeheer en gratis toegankelijk. Elk jaargetijden ziet het er weer anders uit. Afhankelijk van de hoeveelheid regen die er valt zijn er meertjes en moerasgebied. Als Staatsbosbeheer met de maaimachine langs is geweest is het een open gebied en op andere momenten kan de beplanting tot halverwege je onderbenen staan. Heerlijk om lekker te banjeren.

Parkeren
Bij het gebied is een kleine parkeerplaats waar ongeveer 15 auto’s kunnen parkeren. Er is ook een fietsenrek.

Entree
Entree is gratis.

Wandelgebied #6 en #7 – De duinen & het strand

Iedere Hagenees (of Hagenaar) is ermee opgegroeid: de duinen en het strand. Of je nu woont in de richting van het Westland of meer richting Wassenaar (zoals ik) je kunt altijd terecht op het strand en in de duinen voor een frisse neus. 

Vroeger, toen ik nog thuis woonde, kwamen wij veel in de duinen bij de Fuutlaan in Den Haag. Tegenwoordig is de Wassenaarse Slag mijn strandopgang (zoals dat zo mooi heet). je zult mij niet snel op het strand zien als het bloedheet is. Bakken in de zon is dan ook niet mijn ding, maar een stevige wandeling in de herfst, winter, lente of op een zomeravond is absoluut aan mij besteed.

Afhankelijk van waar je naar het strand gaat is het parkeren betaald of gratis, maar toegang tot het strand is altijd gratis. Dat is het mooie van aan de kust wonen.

Wandelgebied #8 -Het Groene Hart

Dit gebied is wellicht iets minder bekend voor mensen, het groene hart. Middenin de drukte van de Randstad vind je deze prachtige polder. Binnen het Groene Hart kom ik graag bij het gebied genaamd de Groene Jonker. Het is een wandelgebied van Natuurmonumenten en ondanks dat het wat verder van Den Haag is (een half uur met de auto) maar absoluut de moeite waard. 

In het voorjaar kun je in dit gebied vooral mooie vogels zien. Ganzen, lepelaars, de blauwborst en allerlei soorten eenden. Het is een gebied met veel waterpartijen en riet. Vooral een gebied waar je, als je het mij vraagt, ‘s morgens heel vroeg moet komen. Ikzelf kom er graag met zonsopkomst. Dan is de lucht zo mooi, worden de vogels wakker en wordt je echt even één met de natuur.

Parkeren
Bij de Groene Jonker kun je gratis parkeren. Op de site van Natuurmonumenten kun je de locatie van de parkeerplaats terugvinden.

Binnen het Groene Hart zijn er meerdere plekken om te wandelen natuurlijk. Bij bijna al die plekken kun je gratis parkeren. 

Entree
Entree tot de Groene Jonker is gratis.

Wandelgebied #9 – Delftse Hout

Onder de rook van Delft ligt het gebied Delftse Hout, een prachtig natuurgebied. Het is een gebied waar je heerlijk kunt wandelen, fietsen, picknicken en vogels kijken. Er zijn binnen Delftse Hout verschillende plekken om te gaan wandelen. Ik heb er twee.

De eerste is een wandeling vanaf de parkeerplaats naast Cafe Du Midi, mijn favoriete plek in Nederland voor een lunch of een borrel. Vanaf die parkeerplaats kun je verschillende wandelingen starten met allerlei lengtes. Deze wandelingen lopen door bossen, langs rietkragen, over graspaden en langs grote waterplassen.

De tweede plek waar ik graag kom is de heemtuin in het Delftse Hout. Een heerlijke rustige plek waar prachtige bloemen, planten en bomen groeien. Schitterend om te fotograferen in de lente en de zomer. Aan de rand van de heemtuin strijkt elke lente een groep lepelaars neer voor het bouwen van hun nesten. Pas geleden heb ik deze groep lepelaars zelf bezocht en het was een bijzonder moment om deze vogels te zien. 

Neem eens een kijkje op de website Beleef Delftse Hout. Hier vind je allerlei informatie en ideeën voor wat je kunt doen in dit gebied.  

Parkeren
In Delftse Hout zijn er veel parkeerplaatsen terug te vinden.

Wandelgebied #10 – Vogelplas Starrevaart

Naast Leidschendam ligt het wandelgebied De Vlietlanden, met als onderdeel Vogelplas Starrevaart. Een perfecte plek voor een wandeling en vogelspotten. In de afgelopen weken ben ik vooral ‘s morgens vroeg naar dit gebied getrokken. Het is voor mij dicht bij huis en nog goed toegankelijk. Ik parkeer mijn auto altijd bij de golfbaan aan De Star in Leidschendam.

Vanaf de parkeerplek is het nog een stukje lopen naar de Vogelplas, maar de wandeling is de moeite waard. Je loopt door een poldergebied waar je allerlei dieren tegenkomt. Hazen, fazanten, ooievaars, schapen en Schotse Hooglanders. Je loopt over een verhoogde dijk langs het fietspad tot aan de vogelplas. 

Het rondje rond de plas brengt je langs rietkragen vol met fluitende rietzangers en langs boerderijen die grenzen aan de plas. Breng, waar mogelijk, een bezoek aan de vogelkijkhut voor een prachtig beeld over de plas. 

De hele ronde vanaf de golfbaan en weer terug is ongeveer 8 kilometer door het wandelgebied. 

Parkeren
Parkeren bij de golfbaan is gratis.

Entree
Het gebied is gratis toegankelijk.

Tot slot

Dit is natuurlijk maar een greep uit de wandelgebieden waar ik vaak heen ga. Ik kom nog bij landgoederen als Duivenvoorde, Oud-Poelgeest, Keukenhof en Huys te Warmont en wandel rond de Ackerdijkse Plassen (bij Delft). Maar er zijn dan ook zoveel mooie gebieden in Nederland. 

Als ik zoek naar een nieuw wandelgebied, ga ik vaak naar internet. Natuurlijk via Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en Zuid Hollandslandschap. Maar ook door te googlen op ‘ wandelen in zuid-holland’. 

Naast internet heb ik ook wandelboekjes zoals De Mooiste Netwerkwandelingen: Delfland & Haaglanden. Hierin staan wandelingen aan de hand van wandelknooppunten. Deze wandelingen gaan door allerlei soorten wandelgebieden.

En natuurlijk Google Maps en de app met de netwerkknooppunten. Dit laatste vooral als ik de weg kwijt ben geraakt tijdens mijn omzwervingen door een wandelgebied 😉

Misschien vind je dit ook wel leuk

Wat te doen bij ontmoetingen met wilde dieren

Wat te doen bij ontmoetingen met wilde dieren

Ontmoetingen met wilde dieren zijn ontzettend gaaf. Elke keer als het gebeurt giert de adrenaline door mijn lijf en achteraf is de glimlach niet van mijn gezicht te krijgen. Maar ik moet ook realistisch zijn. Ik ben vaak helemaal alleen in de natuur en als er een dier...

Mijn top 5 wandelingen van 2020

Mijn top 5 wandelingen van 2020

2020… het zit er alweer (bijna) op. Voor ons allemaal een raar jaar. Een jaar vol lockdowns, maatregelen, coronatesten en thuiswerken. Maar ook, voor mij in ieder geval, een jaar een KvK inschrijving, de start van mijn webshop en vooral veel, heel veel wandelingen. De...

Kasteel Amerongen en de Amerongse Bossen

Kasteel Amerongen en de Amerongse Bossen

Kasteel Amerongen is één van de weinige kastelen in Nederland die buiten de dijken in de uiterwaarden ligt. Het is een van de best bewaarde buitenhuizen uit de Gouden Eeuw van Nederland. Rondom Kasteel Amerongen ligt een wandelroute van 11 kilometer waarvan maar...

error: Content is protected !!