Zaterdagochtend. Vanochtend schijnt het droog te blijven, in tegenstelling tot later op de dag, dus… het was weer vroeg dag voor mij vandaag. Ik heb gisteravond bedacht dat ik paddenstoelen wil fotograferen. I love de herst, paddenstoelen, de kleuren en de geur in het bos nu. Vorig jaar heb ik dit jaargetijde moeten overslaan in de fotografie en dus wil ik er dit jaar extra van genieten.

En dus terwijl de zon al een half uurtje boven de horizon uit piept rij ik de parkeerplaats op van De WerkSchuur van Natuurmonumenten. Dit gebied, bij de Nieuwkoopse Plassen is fantastisch. Redelijk dicht bij huis (40 minuutjes rijden) en vol met dieren en groen.

Vanaf de parkeerplaats is het 5 minuten rijden tot aan het begin van het kleine gebied waar het vol met paddenstoelen blijkt te staan, Lusthof de Haeck. Voorheen en jachtgebied maar uiteindelijk overgenomen door Natuurmonumenten. Het is een heerlijk rustgevend gebied waarbij je om grote waterpartijen heen wandelt.

Ik stap het gebied in en voel gelijk de rust door mij heen stromen. Ik kruip weer even uit mijn hoofd en laat mijn gedachten achter. Ik geniet! Het worden drie uur waarin ik struin, slenter en goed zoek naar de verstopte schatten tussen het groen. De meeste paddenstoelen houden van verstoppertje spelen, daarnaast zijn er paddenstoelen die opzettelijk heeeeeel klein blijven en dus is het soms ff zoeken.

Al snel vind ik de eerste beauties. Het wordt tijd om op de knieën te gaan, want voor een paddenstoel ga je plat voor de perfecte foto. Het pad is smal en plat op mijn buik gaat niet lukken, maar ik wring mij in allerlei bochten en schiet het mooie plaatje.Langzaam kruipt de zon ondertussen omhoog en zonnestralen schieten tussen de bomen door. Hier en daar schijnen ze puur goud op de bladeren en paddenstoelen. Ik kruip tussen takken door, maar de weg vrij voor mijn camera en klik er op los.

Ik slenter verder, over boogbruggetjes en door het hoge gras. Langs de waterkant en tussen bomen door. Hier en daar wordt een vogel wakker. Ik hoor ze, maar door het dichte groen zie ik ze niet.

De stilte wordt bruut onderbroken door een loslopende hond… hmmm volgens mij staat er aan de ingangen van dit gebied een bordje dat honden niet los mogen. Snel na de hond volgt het geschreeuw van en kind met zijn ouders. Ook zij zoeken paddenstoelen, maar hebben daar blijkbaar meer geluid bij nodig. Zonde, maar ik kies ervoor om mij slechts te verwonderen en niet te irriteren. Eén van de wijze lessen dit afgelopen jaar.Wanneer ze mij passeren volgt er een luid goedemorgen van hun zijde en beantwoord ik met een zachtere versie. Ik haal een paar keer diep adem, ruik de herfst en vervolg de rest van het pad terug naar de ingang.

Op weg naar de auto geniet ik van de zon over het weiland naast mij. Van de kiekendief die stil hangt boven het riet rechts van mij. Ik observeer hem een tijdje en ben getuigen van zijn succesvolle snoekduik. Hij vliegt weg met iets bewegends in zijn snavel. Ik vermoed dat deze zaterdagochtend niet zo positief eindigt voor een veldmuisje.

Bij de auto bedenk ik wat ik ga doen. Ik heb wat trek gekregen van dat struinen. Een blik op mijn horloge verklapt dat mijn zoektocht naar de paddenstoelen langer heeft geduurd dan ik vooraf had verwacht. Ik besluit het eerste stuk binnendoor terug te rijden op zoek naar een tankstation. Mijn tuut heeft net als ik momenteel last van een lege maag.

De eerste buien vertonen zich als ik, met volle maag, over de A12 terug rij richting Voorburg. Af en toe moet ik flink gas minderen omdat het water op mijn voorruit mijn zicht belemmert. Ik ben blij dat ik vanmorgen vroeg ben opgestaan en van de zon heb mogen genieten!’s Middags en de dag erna is de pret van de zon voorbij… Goed voor de natuur maar minder goed voor mijn krullen en mijn camera.

Meer foto’s van paddenstoelen zien? Kijk snel hier >>

Misschien vind je dit ook wel leuk

Magie en stilte op Stiltegoed

Magie en stilte op Stiltegoed

Het was een magische zaterdagochtend, daar in de polder bij Delft. Midden tussen de weilanden, koeien en schapen op Stiltegoed… in de stilte van de natuur. Een schouwspel van kleuren voltrok zich voor mijn ogen en de natuur werd langzaam wakker. Stiltegoed Stiltegoed...

Wakker worden bij Vogelplas Starrevaart

Wakker worden bij Vogelplas Starrevaart

Vrijdagochtend, 6.45 uur. Het is mijn vrije dag en de natuur roept. Vandaag loop ik een rondje rond Vogelplas Starrevaart, tussen Leidschendam en Leiderdorp. De vogelplas staat bekend om de vele verschillende en soms ook bijzondere watervogels die er te vinden zijn....

De lepelaars hebben jongen

De lepelaars hebben jongen

Een tijdje geleden vertelde ik jullie over de luchtkasten in aanbouw in het Delftse Hout. De lepelaars waren aangekomen en druk aan het bouwen van hun nesten. Vandaag geef ik jullie een kleine, maar vooral te schattige update. Het is een zonnige woensdagmiddag en ik...

error: Content is protected !!

Pin It on Pinterest

Share This